Veliko planinsko in glasbeno slavje pri Koči na Golici

V soboto, 11. maja,  je bila  Golica v znamenju velikega planinsko-glasbenega slavja. Številni planinci in drugi ljubitelji gora so se zbrali pri naši priljubljeni postojanki, kjer smo skupni organizatorji  počastili 100 letnico Planinskega društva Jesenice, 100 letnico Gorske reševalne službe Jesenice, 150 letnico jeseniških godb in 40 letnico Koče na Golici.

Predsednik Planinskega društva Jesenice Egon Kepic se je v pozdravnih besedah ozrl na bogato planinsko zgodovino na tem območju Karavank. 1835 metrov visoka Golica  je več kot stoletje pomembno vpeta v razvoj planinstva na Jesenicah in  v širši okolici. V  viharnih časih je predstavljala steber odločnosti in  ohranjanja narodne zavesti med ljudmi, da  čudoviti gorski svet ostane v slovenskih rokah.

Jeseniški planinci smo posebej ponosni na svojo postojanko na Golici,  ki smo jo skupaj z domačini  iz Planine pod Golico zgradili leta 1984  in jo ob navzočnosti velike množice planincev  predali  namenu.  Opravili so 12 tisoč prostovoljnih ur,  koča je stala takratnih osem  milijonov dinarjev. Ob 40-letnici smo pripravili priložnostno razstavo o gradnji koče ter pohodih in srečanjih, ki jih društvo organizira.

Zbranim sta v soboto pozdrave  izrekla predstavnik Občine Jesenice Igor Arh in predsednik Društva Gorske reševalne službe Jesenice Igor Potočnik. Člani Pihalnega orkestra Jesenice- Kranjska Gora so pred kočo v počastitev svojega velikega jubileja prvič z novim aranžmajem za pihalne orkestre izvedli  znamenito Polko na Golici. Pridružili so se jim godbeniki iz drugih slovenskih mest, prav tako so ta dan skladbo zaigrali še drugi orkestri na različnih  lokacijah po Sloveniji.

Člani Društva Gorske reševalne službe Jesenice so za zaključek slavja izvedli vajo reševanja v gorah. Že v jutranjih urah  je naša planinska vodnica Maša Adlešič skupino planincev popeljala na voden pohod  od  Savskih  jam v Planini pod Golico po osrednji poti na Golico z zaključkom pri naši koči.   

Tekst : Janko Rabič

Fotografije : Nik Bertoncelj


Comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja